Icon info
NL
AMS Research business design thinking innovation 2
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek
Onderzoek
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/organisatie-transformaties-leiden/design-innovation/research
Onderzoeksprojecten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/organisatie-transformaties-leiden/design-innovation/research/cadans
Cadans

Business Design & innovatie

Cadans

Het project had tot doel om statistische vormmodellen te implementeren in een CAD-omgeving zodanig dat heel wat ondernemingen en dienstverleners betere lichaamsnabije producten (brillen, handschoenen, helmen, schoenen, gehoorsystemen, hoofdtelefoons,…) kunnen ontwikkelen op basis van grote databases met specifieke en bruikbare informatie.

Type project Tetra-project
Projectpartners Productontwikkeling Universiteit Antwerpen, VisionLab
Duur januari 01, 2014 - december 21, 2015

Ergonomische lichaamsnabije producte

Het ontwikkelen van ergonomische lichaamsnabije producten vraagt een grondige kennis van de menselijke lichaamsvorm en de vele variaties. Enkele voorbeelden zijn beschermende kleding, headsets, portkleding en orthesen. Huidige ontwerpbenaderingen zijn gebaseerd op 1D antropometrie en onrealistisch geschaalde ISO-mannequins en vereisen dan ook veel prototyping-en testiteraties. Door de opkomst van 3D-scantechnologie is er echter een enorme hoeveelheid aan 3D-data beschikbaar voor de productontwikkelaar. Helaas is het nog niet duidelijk hoe deze rijkdom aan informatie kan worden ingezet voor het verbeteren van hun producten. CADANS pakte dit probleem aan.

CADANS gebruikt state-of-the-art technieken om 3D-scandatabanken om te zetten in 3D-antropometrische modellen die de 3D vorm van het menselijk lichaam op een compacte wijze beschrijven, aan de hand van eenvoudige antropometrische maten. Deze vormmodellen worden vervolgens in standaard AD-software beschikbaar gesteld aan de productontwikkelaar waar ze aangewend kunnen worden voor:

  • kwantitatieve en kwalitatieve verkenning van de 3D-variatie in vorm en afmeting binnen een doelgroep;
  • het uitwerken van one-size-fits-all producten of maat-systemen voor specifieke doelgroepen;
  • het dynamisch koppelen van CAD-ontwerpen met 3D vormmodellen voor eenvoudige massacustomisatie van het product.

Een TETRA-project is gericht op het vertalen van wetenschappelijke kennis naar de dagelijkse praktijk van Vlaamse ondernemingen met oog op het verhogen van het innovatiepotentieel zodat nieuwe producten, diensten of processen sneller ontwikkeld kunnen worden.