Business Design & innovatie
Onderzoeksprojecten
Huidige projecten (0)
Afgelopen projecten (23)
The Art of Corporate Venturing
Onderzoeksproject over de waarde van samenwerkingen tussen corporates en start-ups.
Tripod II
Ten dienste van de transregionale kleine en middelgrote ondernemingen.
Ontwikkeling van pre-incubatiestructuren
Van onderzoek naar valorisatie in een ondernemende universiteit: ontwikkeling van pre-incubatiestructuren voor de Universiteit Antwerpen.
Spark
Creatie van een responsive ICT-platform voor de toepassing van Spatial Augmented Reality in het ontwerpproces met internationale designteams.
Kantoorbus
De kantoorbus is een autocar waarin kantoormedewerkers beschikken over een individuele werkplek, veilig en snel internet, usb-aansluitingen en stopcontacten. Zodra de werknemers instappen, kunnen zij beginnen met werken. Hierdoor wordt reistijd omgezet in werktijd
BikeForm
BikeForm is een online platform dat organisaties die bedrijfsfietsen wensen aan te bieden aan hun werknemers, in contact brengt met de juiste handelaars. Daarnaast beschikt deze website over een simulatietool waarmee werkgevers kunnen berekenen hoeveel ze besparen door in te zetten op een fietsbeleid.
DYNAcity
Binnen het project DYNAcity onderzochten we welk informatie- en mobiliteitsaanbod een stad moet aanbieden zodat reizigers zich efficiënter willen en kunnen verplaatsen.
Social Media for User Innovators
De benadering Fast Lead User IDentification (FLUID) heeft als doel lead users sneller en op een systematische wijze te identificeren.
Intelligent mobiliteitsbudget
Met het project Intelligent Mobiliteitsbudget onderzocht Smart Mobility hoe een mobiliteitsbudget kan leiden tot een duurzamer verplaatsingsgedrag. Ook de nodige aanpassingen omtrent de regelgeving werden geanalyseerd.
Interne hefbomen voor het creëren van succesvolle product-service-systemen
Vertaling van beschikbare academische kennis in een bruikbaar meetinstrument waarmee bedrijven kunnen inventariseren op welke interne hefbomen ze een beroep kunnen doen om de transitie te maken naar een geïntegreerde bedrijfslogica. Deze bedrijfslogica stelt bedrijven in staat om op een succesvolle manier product-service-systemen te creëren. Dit zal productgeoriënteerde bedrijven in Vlaanderen in staat stellen om zich te blijven onderscheiden van kostenefficiëntere buitenlandse concurrenten.
Lean Product Development
In het project onderzochten we op welke manier de Lean verbetermethode en bijhorende tools kunnen worden ingezet om het productontwikkelingsproces te vereenvoudigen, verbeteren, goedkoper en voorspelbaarder te maken, enz.
Road to Growth
Begeleidingstraject voor elke ambitieuze ondernemer die zijn bedrijf wil versterken.
Valerie: Van Customer Value naar Business Value
Succesvolle nieuwe of verbeterde producten en diensten ontwikkelen op basis van klanteninzichten, die een waarde leveren voor de klant en zakelijk succes genereren voor het bedrijf.
SIMON: Simultane ontwikkeling van product en businessmodel
Het project “SIMON” heeft tot doel om de bedrijven van de Vlaamse textiel-, hout- en meubelindustrie die aan productdiversificatie doen, aan te zetten tot een simultane ontwikkeling van product en business model.
Een sequentiële aanpak waarbij eerst een product wordt ontwikkeld en nadien nog een aangepast businessmodel moet worden ontwikkeld, levert namelijk geen goede resultaten op en verlengt de time-to-market aanzienlijk.
Ontwerpen voor kleine series
In dit project ontwikkelden de projectpartners Industrial Design Center, Sirris en Flanders Inshape een ontwerpmethode – met ondersteunende tools – voor kleine series. Deze methode kan worden gebruikt door zowel ondernemingen als studenten. Een ruim gamma aan productietechnieken en materialen komt aan bod. Additive manufacturing en digitale productietechnieken worden, naast de klassieke productiemethoden, meer en meer ingezet voor de productie van kleine series.
OpenCareLab
Wat als zorgen voor familie en vrienden straks credits oplevert i.p.v. enkel geld kost? Wat als straks onze arts ons opbelt omdat onze smartphone een mogelijk gezondheidsprobleem registreert? Wat als nieuwe woon-, werk- en samenlevingsvormen tot minder zorgbehoeften leiden? Wat als nieuwe, niet-medische zorgberoepen zoals familiale zorgconsulenten op het terrein verschijnen? Wat als ieder zelf zorg kan bieden en genieten binnen een lokale zorgkring dankzij samen gecreëerde zorgoplossingen op maat?
Het crossoverproject OpenCareLab ging hier dieper op in en bedacht oplossingen voor de toekomst.
Mercator
In het Mercator-project wilden Flanders Inshape en Voka – Kamer van Koophandel de invloed van designgedreven innovatie op het succes van de toonaangevende bedrijven definiëren en begrijpen om ook andere bedrijven te informeren en sensibiliseren.
Cadans
Het project had tot doel om statistische vormmodellen te implementeren in een CAD-omgeving zodanig dat heel wat ondernemingen en dienstverleners betere lichaamsnabije producten (brillen, handschoenen, helmen, schoenen, gehoorsystemen, hoofdtelefoons,…) kunnen ontwikkelen op basis van grote databases met specifieke en bruikbare informatie.
LINK
Het Vlaams Ministerie voor Onderwijs en Vorming, Dienst Beroeps Opleiding (DBO) en Flanders Inshape sloegen de handen in elkaar om de vaak tijdelijke samenwerkingstrajecten tussen onderwijs en bedrijfsleven om te vormen tot meer standvastige partnerschappen. Partnerschappen met een duurzamer karakter die een win-win situatie nastreven. Via Service Design sessies kwam een systematische aanpak tot stand, die meer consistent in de regionale context kan worden ingezet. De Service Design aanpak draagt ertoe bij dat bedrijven beter kunnen inspelen op het studieaanbod van scholen en dat scholen beter inzicht verwerven in wat bedrijven willen en kunnen aanbieden en hoe ze met hun diensten omgaan.
CREDO, Creatief (door)starten
In dit project onderzoeken we de (nood aan) ondersteuning voor creatieve ondernemers. Met de financiële steun verleend door het Europees Sociaal Fonds
Olympus
Olympus was 1 van de vijf proeftuinplatformen voor elektrische voertuigen die de Vlaamse Regering in juli 2011 heeft goedgekeurd. Deze proeftuin legde de nadruk op genetwerkte mobiliteitsoplossingen en een naadloze aansluiting van privé-vervoer, openbaar vervoer en gedeelde voertuigen.
Corporate Sustainable Intrapreneurship (CSI)
In dit project werken we aan een opleiding om medewerkers te ondersteunen en op te leiden zodat ze binnen een duurzaamheids- en innovatiekader kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie.
Adoptie van cocreatieprocessen
Het onderzoeksproject Adoptie van Cocreatieprocessen was erop gericht om ervoor te zorgen dat bedrijven cocreatieprocessen inzetten om te innoveren. Hierbij werd vooral aandacht besteed aan de randvoorwaarden die nodig zijn in de context van bedrijven die opereren in een multistakeholdercontext, voor kmo’s en voor bedrijven die werken in een B2B-context.