Icon info
NL
Research Ecosystems
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek
Onderzoek
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/networks-ecosystems
Slimme ecosystemen creëren
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/networks-ecosystems/research
Onderzoeksprojecten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/networks-ecosystems/research/bioloop
BIOLOOP: Supply chain biomassa in Vlaanderen

Slimme ecosystemen creëren

BIOLOOP: Supply chain biomassa in Vlaanderen

BIOLOOP is een baanbrekend initiatief dat is gericht op het transformeren van de mobilisatie, transport en valorisatie van biomassa in Vlaanderen door uitdagingen zoals gefragmenteerde toeleveringsketens en logistieke inefficiënties aan te pakken. Door gebruik te maken van innovatieve Decision Support Models (DSMs) en samenwerking tussen belanghebbenden te bevorderen, streeft het project naar circulaire, duurzame toeleveringsketens die de waarde van biomassa maximaliseren en Vlaanderen positioneren als koploper in de circulaire bio-economie.

Type project VIL project
Projectpartners Ghent University, Vito and FF (Flanders Food)
Duur februari 01, 2024 - februari 28, 2027
Contactpersoon Wouter Van Bockhaven, PhD

Biogebaseerde toeleveringsketens transformeren voor een duurzame toekomst

Stel je een wereld voor waarin elke gram landbouwafval, bijproduct van voedselverwerking en vergeten biomassa wordt omgezet in waardevolle grondstoffen. Dat is de ambitie van BIOLOOP: een vooruitstrevend initiatief dat de manier verandert waarop biomassa in Vlaanderen wordt gemobiliseerd, getransporteerd en benut. Hoewel Vlaanderen veel biomassa genereert via landbouw, voedselverwerking en industrie, wordt deze nog vaak onderbenut. Problemen zoals versnipperde aanvoer, logistieke inefficiënties en een gebrek aan samenwerking staan een volledige benutting in de weg. BIOLOOP pakt deze uitdagingen aan door slimme, circulaire ketens te creëren die de waarde van biomassa maximaliseren en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame, biogebaseerde economie.

Het project bouwt voort op Vlaanderen’s sterke expertise in groene chemie, industriële biotechnologie en logistiek. Door het ontwikkelen van innovatieve beslissingsondersteunende modellen (Decision Support Models, DSM’s) biedt BIOLOOP betrokkenen de tools om biomassaketens te optimaliseren voor diverse toepassingen, zoals voedsel, diervoeder, chemicaliën en materialen. Deze tools integreren de nieuwste inzichten in circulariteit en samenwerking, en stellen zo duurzamere en economisch haalbare systemen voor. Hiermee positioneert BIOLOOP Vlaanderen als koploper in de circulaire bio-economie.

Shutterstock 1898110876 1

Naar een circulaire bio-economie: innoveren met impact

Traditionele biomassaketens zijn vaak lineair, wat leidt tot inefficiënties, overmatig afval en een beperkte toepassing van hoogwaardige materialen. BIOLOOP wil dit achterhaalde model doorbreken door een circulaire economie te introduceren die inzet op cascadegebruik en een zero-waste strategie. Het project combineert technische, economische, milieukundige en sociale aspecten om stakeholders te ondersteunen bij het herontwerpen van ketens met duurzaamheid en waardecreatie als kernwaarden.

Een belangrijk onderdeel van BIOLOOP is een reeks geavanceerde Decision Support Models (DSM's). Deze modellen simuleren en optimaliseren ketens, zodat stakeholders:

  • De mobilisatie van biomassa voor diverse grondstoffen en toepassingen kunnen verbeteren.
  • Toeleveringsketens kunnen ontwerpen die afval minimaliseren en circulariteit maximaliseren.
  • Samenwerking tussen sectoren kunnen bevorderen om gedeelde kansen te benutten.

BIOLOOP gaat verder dan technologische innovatie door academische, industriële en beleidsmatige partners samen te brengen in een multidisciplinaire inspanning om biomassa optimaal te benutten. Tijdens de 48 maanden van het project worden de volgende doelen nagestreefd:

  • Het demonstreren van praktijkgerichte toepassingen van circulaire ketens in pilotprojecten.
  • Het bieden van praktische tools en strategieën aan stakeholders.
  • Het versnellen van Vlaanderen’s transitie naar een duurzame, koolstofarme economie.
Shutterstock 2388592441 1

De rol van Antwerp Management School in BIOLOOP

Antwerp Managament School (AMS) speelt een cruciale rol in het bevorderen van samenwerking en het ontwikkelen van eerlijke verdelingsmodellen binnen BIOLOOP. De focus ligt op het begrijpen en aanpakken van niet-economische en gedragsfactoren die de bereidheid van stakeholders om samen te werken en innovatieve oplossingen te omarmen beïnvloeden. Door het in kaart brengen van waardenetwerken identificeert AMS de voorkeuren, besluitvormingscriteria en belemmeringen voor samenwerking. Met inzichten uit stakeholderinteracties en discrete-keuzemodellering worden stakeholders gegroepeerd op basis van hun behoeften, zodat op maat gemaakte strategieën kunnen worden ontwikkeld om de betrokkenheid te vergroten.

Daarnaast ontwikkelt AMS dynamische prijsmodellen die rekening houden met de belangen van zowel biomassaleveranciers als -gebruikers. Deze modellen zorgen voor eerlijke en competitieve prijzen die aansluiten bij circulaire en multi-objectieve ketendoelen. AMS creëert ook verdelingsmodellen waarmee kosten, baten en risico’s eerlijk verdeeld worden onder stakeholders. Deze modellen houden rekening met operationele kosten, economische impact en systeemontwikkelingskosten om geïnformeerde besluitvorming en samenwerking tussen sectoren te ondersteunen.

Door deze elementen te integreren in BIOLOOP’s Decision Support Models, zorgt AMS ervoor dat het project praktische en stakeholdergerichte tools biedt voor de opbouw van biogebaseerde ketens die samenwerking omarmen. Deze aanpak versterkt niet alleen de resultaten van het project, maar bevordert ook de brede adoptie van duurzame praktijken binnen diverse sectoren.

Shutterstock 2247364065

Registreer voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates over het topic van jouw keuze.

Learn More
Function Professor strategy & innovation ecosystems, onderzoeker Smart Ecosystems & Networks
Wouter
Sluiten