Next generation work
Publicaties en tools
Maatschappelijke impact van participatie, inclusie en psychologische veiligheid op de werkvloer
Hoe democratisch is jouw werkvloer? En beïnvloedt jouw stem op de werkvloer ook jouw politiek stemgedrag?
2024 was een verkiezingsjaar, zowel op politiek als op sociaal vlak. De ideale gelegenheid om deze bewegingen te bevragen!
In deze whitepaper lees je meer over hoe gezien en gehoord werknemers zich voelen.
Taboes op de werkvloer
Taboes zijn van alle tijden. Ze gaan gepaard met een waaier aan emoties, zoals schaamte en pijn. Toch komen ze soms plots op de voorgrond of worden ze doorbroken, wanneer mensen besluiten om zich wel uit te spreken. Ook op de werkplek bestaan tal van taboes, zoals het #Metoo-gegeven en de verhalen rond toxisch leiderschap.
Er wordt tevens nog massaal gezwegen op de werkvloer. Zo spreekt 31% zich niet uit over sommige gevoelige thema’s en laat 36% het achterste van zijn tong niet zien.
In deze whitepaper gaan we dieper in op de thema’s van dit zwijgen.
Mentale gezondheid op de werkvloer: De rol van leidinggevenden in absenteïsme preventie
Risicofactoren op het werk, zoals stress en gebrek aan ondersteuning, verslechteren de mentale gezondheid. Leidinggevenden spelen een cruciale rol in preventie, maar stuiten op uitdagingen zoals stigma en gebrek aan kennis. Dit onderzoek verkent de ervaringen van leidinggevenden en medewerkers en biedt praktische inzichten om de mentale gezondheid op de werkplek te verbeteren.
Download onze whitepaper voor praktische inzichten om effectief bij te dragen aan een betere mentale gezondheid op de werkplek.
De werkvloer als beste leerschool. Ook voor blue collars?
Een loopbaan lang leren: waar dit voor kenniswerkers als een tweede natuur wordt beschouwd, is dit voor blue collars minder evident. Althans, zo wordt vaak aangenomen. Maar is dit inderdaad zo? En zo ja, geldt dit dan enkel op vlak van vakmanschap, of is er ook een levenslang leerpad op vlak van soft skills mogelijk?
Co-crafting voor een geslaagde werkhervatting na burn-out
Minder dan 40% van de leidinggevenden heeft de juiste kennis om werkhervatting te begeleiden, terwijl bijna 90% van de werknemers hun rol hierin cruciaal vinden. Re-integratie na een burn-out is complex en vraagt betrokkenheid van beide partijen. Hoe gaat jouw organisatie hiermee om? Download de whitepaper voor meer inzichten.
Wat maakt dat een absenteïsme-interventie werkt?
Gebrek aan empirisch onderbouwde interventies voor welzijn en ziekteverzuim op de werkvloer
De whitepaper geeft een antwoord op volgende twee onderzoeksvragen:
- Wanneer is een werkhervatting geslaagd? En wat kunnen we hier uit leren voor de preventie van absenteïsme in het algemeen?
- Wat kan een leidinggevende doen om absenteïsme te verlagen en de gezondheid en het welzijn van de medewerkers te waarborgen?
In samenwerking met partners bpost, Mensura, B-Tonic (dochteronderneming van Baloise)
Loopbanen in perspectief - Proactief loopbaangedrag, loopbaanschokken en spijt
Laatste white paper in de reeks.
In deze white paper bekijken we welke impact individuen zelf op hun loopbaan kunnen uitoefenen, of ze spijt hebben van bepaalde zaken in hun loopbaan en welke rol een plotselinge gebeurtenis kan hebben op loopbanen.
De white paper is onderdeel van de reeks ‘Loopbanen in perspectief'
In samenwerking met House of HR.
Loopbanen in perspectief - loopbaansucces en loopbaandoelen
Tweede white paper in de reeks.
In deze white paper bekijken we loopbanen vanuit verschillende perspectieven op loopbaansucces en gaan we na welke loopbaandoelen de respondenten nastreven.
In samenwerking met House of HR.
Inaugurele rede leerstoel 'Next Generation Work' 2012
Over de (ir)rationaliteit van het loopbaanbeleid.
10 jaar geleden schreef prof. dr. Ans de Vos haar inaugurale rede naar aanleiding van de opstart van de leerstoel met SD Worx. Vandaag de dag is het topic van haar toespraak nog altijd relevant: loopbanen missen nog vaak dynamiek.
Lees alles over de (ir)rationaliteit van het loopbaanbeleid in deze inaugurale rede.
Loopbanen in perspectief
Setting the scene: Duurzame loopbanen en loopbaanmobiliteit in België en Nederland.
Deze whitepaper is de eerste in een reeks van drie. Met deze white paper reeks willen we loopbanen in België en Nederland ontrafelen en de verschillende loopbaanverhalen van werknemers tot uiting brengen.
Wil je meer weten over de krijtlijnen waarbinnen we loopbanen vandaag de dag kunnen begrijpen, namelijk binnen een context van duurzame loopbanen? Duik dan in de whitepaper.
In samenwerking met House of HR.
De whitepaper is ook beschikbaar in het Engels.
WEndbare Loopbanen voor Elk Talent - Welt
Hoe kan je het aanwezige talent ook morgen aan de slag houden in je onderneming?
Enkel investeren in aanwerving is nutteloos als er geen goede fundering is om verder op te bouwen. Met Welt gaan Voka en Antwerp Management School samen met ondernemingen aan de slag om ‘WEndbare Loopbanen voor elk Talent’ (Welt) te realiseren.
Meer weten over de pijlers van Voka Welt? Duik dan in onze whitepaper.
Employee silence: waarom en waarover zwijgen we op het werk?
Het thema ‘werknemersparticipatie’ is vandaag meer dan ooit actueel in het managementdiscours. Organisaties worden platter, hiërarchische bureaucratieën worden afgebouwd, leiderschap wordt meer ‘gedeeld’ en ook buiten de hiërarchie om opgenomen. Dit creëert ook verwachtingen ten opzichte van werknemers: zij dienen hun stem steeds meer en beter te laten horen. Werknemersparticipatie is op die manier niet langer iets louter ‘gewenst’, maar eerder iets dat ‘vereist’ wordt (Knoll et al., 2016).
In deze whitepaper schetsen we de resultaten en analyse, gebaseerd op een bevraging bij 1598 werknemers.
Impact COVID-19 op menselijk kapitaal in organisaties
In april 2020 lanceerden we in volle coronacrisis een bevraging bij organisaties over de impact van COVID-19 op hun menselijk kapitaal. Niets deed toen vermoeden dat we meer dan een jaar en 5 bevragingen later, nog steeds onderzoek zouden doen naar de gevolgen van de pandemie voor werk en loopbanen – intussen niet enkel bij werkgevers, maar ook bij werknemers. In dit onderzoeksrapport leest u meer over onze belangrijkste bevindingen.
LiZeT: Aan de slag met duurzame loopbanen in zelforganiserende teams
Het team waarbinnen je functioneert is een doorslaggevende factor in hoe men zijn of haar dagelijks werk ervaart. Daarom is je team ook een essentiële sleutel tot een duurzame loopbaan. Toch bleef het team tot nu toe onderbelicht als context voor loopbaanontwikkeling, zowel in de academische literatuur als in het loopbaanbeleid van organisaties. Met dit ESF “Innovatie door exploratie” project wilden wij deze piste verder onderzoeken. We ontwikkelden de LiZeT tool met het doel om teamleden actief te engageren in hun loopbaanontwikkeling. Specifiek helpt LiZeT teams om zichzelf te leren organiseren.
Impactevaluatie ESF interventie 'opleidingen in bedrijven'
Hoe en waarom slagen werknemers erin om geleerde sociale vaardigheden (soft skills) van een opleiding over te dragen naar de werkplek? De resultaten van deze studie zijn gebaseerd op een onderzoek van 50 cases.
De kantooromgeving als hefboom voor welzijn en productiviteit
Samen met kennispartner NNOFCARE, vergaart Antwerp Management School inzicht in de impact die de kantooromgeving kan hebben op de productiviteit en het welzijn van de werknemer. In het kader hiervan werd een overzicht gemaakt van de wetenschappelijke literatuur over dit thema, en werd in het najaar van 2018 een online survey gelanceerd bij meer dan 1000 Belgische werknemers. Deze whitepaper brengt verslag uit van drie cases uit uiteenlopende sectoren: consultancy (Deloitte), overheid (Vlaamse Gemeenschap) en financiële sector (KBC).
Ode aan HR-consultancy
Als je de vier must haves uit onze podcasts erkent en toepast in de praktijk, wordt duidelijk dat HR-consultancy een eervol metier is met bijzonder veel toegevoegde waarde voor de klant en de business én ook een metier waarin met heel veel HR-passie en voldoening kan worden gewerkt.
Gevolgen van digitalisering, informatisering en robotisering
In welke mate worden de sectoren binnen de social profit geconfronteerd met de trend van digitalisering en robotisering? Wat kunnen ze doen om zowel organisaties als werknemers voor te bereiden op de gevolgen ervan?
Inspiratiegids Demografiefonds
Sinds 2016 treedt AMS op als academische partner van het Demografiefonds, een initiatief van de sociale partners binnen de sector van de chemie, kunststoffen, en life sciences in het kader van het...
Het Huis van Werkvermogen
9 inspirerende verhalen over een Finse metafoor die tot leven kwam in de HR-praktijk van hier.
Sociale dialoog is mensenwerk en vormt vaak een onontwarbaar kluwen van emoties, regels, tradities, … Niet-ingewijden trekken grote ogen wanneer zij voor het eerst worden geconfronteerd met dit...
De clash voorbij, 7 bouwstenen voor sociale dialoog
Sociale dialoog is mensenwerk en vormt vaak een onontwarbaar kluwen van emoties, regels, tradities, … Niet-ingewijden trekken grote ogen wanneer zij voor het eerst worden geconfronteerd met dit...
De invloed van de werkomgeving op de productiviteit van kantoorwerkers
Verwerf inzichten over je werkomgeving
De menselijke kant van mobiliteit
Bij de helft van de respondenten die het afgelopen jaar uitkeken naar een andere job, speelde afstand/reistijd een rol.
Flexibility Research: ‘Social network participation and employability among freelancers’ (part 3/3)
“A large amount of freelancers is not participating in (in)formal social networks but they do experience a need for support in several domains.”
Flexibility Research: ‘Leveraging External Talent as a Strategic Resource’ (part 2/3)
"Freelancers are not a marginal population within most organisations and in this sense they are a valuable group of talent that needs further consideration.”
Flexibility Research: ‘Flexible approaches to talent management’ (part 1/3)
“It’s no longer about finding the perfect match. It’s about constantly adapting to change”.
Talent als nieuwe valuta
In de zomer van 2018 nam professor Ans De Vos de podcast ‘Talent als nieuwe valuta’ op in onze AMS-studio. Haar inspiratie haalt ze uit een recent onderzoek naar flexibele benaderingen van talentmanagement. Het resultaat bestaat uit 4 afleveringen waarin innovatieve inzichten met betrekking tot duurzame loopbanen aan bod komen.
4 straffe HR uitspraken
In deze whitepaper worden 4 straffe HR-uitspraken onder de loep genomen. Wat leer onderzoek?
White paper VIONA
Download de whitepaper VIONA en leer bij over de wijzigende competentienoden en hun impact op de vacatures.
12 sleutels voor duurzaam HRM
Het strategische HR-denken stoot vandaag op zijn grenzen. Met het perspectief van langer te moeten werken, daagt de H(uman)-kant de hardere M(anagement)-kant
Iedereen content
In dit vervolg op het succesvolle boek 'Iedereen competent' wordt een nieuw model aangeboden dat talent- en competentiemanagement integreert. De integratie van een top-down (blauwe) en een bottum-up (rode) benadering
Paars Management
Paars management is een mix van blauw en rood management: blauw management vertrekt vanuit de bedrijfsmissie, rood management plaatst mensen en hun talenten centraal. Enkel door kruisbestuiving van beide systemen kunnen bedrijven zich van een toekomst verzekeren.
The future of jobs in chemistry & life sciences
Industry 4.0, big data, the internet of things. Er is vandaag heel wat te doen over de zogenaamde vierde industriële revolutie. Maar wat komt er nu precies op ons af, en welke impact zal dit hebben...
Test: 'Inclusie op het werk'
Is jouw organisatie klaar om mensen met een verstandelijke handicap aan te werven? Doe de test.
Co-sourcing, flexibel inzetten van talent
Download deze whitepaper over het langer en gemotiveerd aan het werk houden van oudere medewerkers. Wat is co-sourcing, hoe duurzaam is het, en wat is de ROI?
It takes two to tango
Download deze whitepaper over duurzaam loopbaanbeleid en het samenspel van medewerkers en hun leidinggevenden.
Talent Mobiliteit
Onderzoeksresultaten en 10 aanbevelingen om talent te mobiliseren.
ID@Work
White paper inclusie van werknemers met een verstandelijke handicap in het normaal economisch circuit
Flex met Flex
Telewerk, thuiswerk, flexdeskwerk, flexibele werkregelingen, … dat zijn allemaal vormen van Tijds- en Plaatsonafhankelijk Werken (TPOW).