Next generation work
Wat maakt dat absenteïsme interventie werkt?
Absenteïsme op het werk is een groot probleem voor veel arbeidsorganisaties en hun medewerkers. Dergelijke afwezigheid verstoort de werkprocessen, leidt tot verlies van productiviteit en verhoogt de werkdruk onder collega's. Bovendien is afwezigheid een indicator van de gezondheid en het welzijn van de werknemer. (Ybema et al., 2010)
Het onderzoeksproject wordt geleid door Kathleen Vangronsvelt en Eva Geluk.
Stijgend absenteïsme ondanks interventies
Er zijn vandaag vele interventies om absenteïsme op het werk te verlagen, maar ze lijken hun doel te missen: absenteïsme daalt niet. Meer nog, het stijgt. Wanneer we dieper inzoomen in de complexe literatuur over absenteïsme en welzijn, zien we dat er wel aanknopingspunten zijn om evidence-based interventies te bouwen, maar dat dat tot op heden zelden gebeurt.
Eénjarig voortraject over wetenschap achter interventies in het kader van ziekteverzuim (2022)
Tijdens dit voortraject focussen Eva Geluk en Kathleen Vangronsvelt op de vraag “Wat maakt dat een absenteïsme interventie werkt?” en meer bepaald op de sub-vragen:
- Tertiaire interventies: interventies bedoeld voor werknemers die na ziekte/afwezigheid hun werk weer hervatten (bij zelfde of andere werkgever (interventies gericht op werkhervatting). Wanneer is een werkhervatting geslaagd, en voor wie? En hoe meten we of het geslaagd is? Wat kunnen we uit deze specifieke leren?
- De leidinggevende: Wat is de rol van de leidinggevende in een absenteïsme beleid? Wat kan een leidinggevende doen om absenteïsme te verlagen en de gezondheid en het welzijn van de medewerkers te waarborgen?
Enkele van hun inzichten uit dit onderzoek, vindt u hieronder bij publicaties.
Interventies o.b.v. wetenschappelijk onderzoek dankzij leerstoel (2023-2026)
Tijdens de leerstoel die volgt op dit voortraject (2023 – 2026), zullen Eva en Kathleen zelf interventies opzetten - gesteund op wetenschappelijke inzichten - en de effecten hiervan meten op absenteïsme en andere welzijns-indicatoren.
Zodat de goedbedoelde energie die organisaties vandaag steken in welzijnsacties, naar interventies kan gaan die wél effect hebben. Zodat nieuwe interventies en kennis ontwikkeld en gedeeld kan worden. Zodat het welzijn op het werk stijgt.
Publicaties
Blog: Ziekteverzuim, burnout en psychosociaal leed op de werkvloer voorkomen: wat werkt wél?
Steeds meer organisaties lanceren initiatieven om hun medewerkers een mentaal hart onder de riem te steken. Jammer genoeg gebeurt dit vaker vanuit een (goedbedoeld) buikgevoel dan dat er gekozen wordt voor pistes met wetenschappelijk bewezen effectiviteit.
Blog: 4 mechanismen die een rol spelen bij absenteïsme
Een dubbele focus bij absenteïsme is van belang: enerzijds op gezondheidspromotie en ziekte-preventie (onvrijwillige afwezigheid), anderzijds op motivatie en mindset (vrijwillige afwezigheid). Om de mogelijke invloed van een leidinggevende op absenteïsme beter te begrijpen, is het belangrijk te weten dat er vier mechanismes een rol kunnen spelen.
Blog: 1 op 3 mensen komt ziek naar het werk. Welke boodschap geef jij mee?
Wil je als organisatie niet dat mensen ziek naar het werk komen? Kijk dan even naar de absenteïsme-cultuur in je organisatie: welke (impliciete) boodschap over ziek zijn en werken geef jij je medewerkers mee?
Blog: Voor 1 op 3 medewerkers is mentaal welzijn taboe
Maak samen met je collega’s mentaal welzijn bespreekbaar. Het tonen van kwetsbaarheid kan enorm voordelig zijn. De invloed van collega’s is vaak nog onderbelicht bij het onderzoek naar absenteïsme. Sociale netwerkanalyse is een verfrissende insteek voor jouw organisatie.
Whitepaper "Wat maakt dat een absenteïsme-interventie werkt?"
In deze whitepaper krijg je antwoord op volgende twee vragen:
- Wanneer is een werkhervatting geslaagd? En wat kunnen we hier uit leren voor de preventie van absenteïsme in het algemeen?
- Wat kan een leidinggevende doen om absenteïsme te verlagen en de gezondheid en het welzijn van de medewerkers te waarborgen?
HR magazine: de partners aan het woord
Onze projectpartners komen één voor één aan het woord in HR Magazine en laten hun licht schijnen op absenteïsme in de praktijk binnen hun organisatie.
- De leidinggevende als eerste lijn bij absenteïsme - Jan Matthys, directeur prevention & health bij Bpost
- Re-integratie: “Besteed ook aandacht aan wie wel op het werk is” - Bart Teuwen, algemeen directeur bij Certimed