Next generation work
Onderzoeksprojecten
Huidige projecten (4)
Well-being Works: Werken aan (mentaal) welzijn op het werk op een manier die wérkt
Een 3-jarig onderzoekspartnership met bpost, Baloise en Elia, heeft als doel de goedbedoelde energie die organisaties momenteel investeren in welzijnsacties om te zetten naar interventies die daadwerkelijk effect sorteren. Dit partnership beoogt de ontwikkeling en het delen van nieuwe interventies en kennis, met als uiteindelijk doel de verbetering van het welzijn op de werkvloer.
Het onderzoeksproject wordt geleid door Kathleen Vangronsvelt en Eva Geluk.
Is werk veranderd? Impact disruptieve gebeurtenissen op werk.
Onderzoek over de impact van een pandemie, een oorlog en een energiecrisis op werk. Werken we vandaag anders dan vóór 2020?
Scope your textile skills: Toekomstige competenties textielsector
In dit project maken we een wetenschappelijk onderbouwde prognose voor de competenties die de textielsector de komende tien jaar nodig zal hebben, waarbij we focussen op huidige uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen in de sector.
Met de financiële steun van het Europees Sociaal Fonds.
Academisch partnerschap van het Demografiefonds
Academische ondersteuning van de expertengroep van het Demografiefonds.
Afgelopen projecten (21)
Wat maakt dat absenteïsme interventie werkt?
Absenteïsme op het werk is een groot probleem voor veel arbeidsorganisaties en hun medewerkers. Dergelijke afwezigheid verstoort de werkprocessen, leidt tot verlies van productiviteit en verhoogt de werkdruk onder collega's. Bovendien is afwezigheid een indicator van de gezondheid en het welzijn van de werknemer. (Ybema et al., 2010)
Het onderzoeksproject wordt geleid door Kathleen Vangronsvelt en Eva Geluk.
Een human capital roadmap voor het Vlaamse klimaatadaptatieplan
Dit project gaat de impact na van het Vlaams klimaatadaptatieplan op werkgelegenheid, competenties en kwaliteit van arbeid, en wat de gevolgen (kansen en uitdagingen) zijn voor de inzetbaarheid van huidige werknemers, het activeren van niet-werkenden, en het opleiden van toekomstige werknemers.
Toekomstgerichte vaardigheden in de textielsector: duurzame inzetbaarheid in het digitale tijdperk (ESF - Transtex)
Versterken van de duurzame inzetbaarheid van arbeiders in de textielsector in een context van digitale transformatie. Met de financiële steun van het Europees Sociaal Fonds.
De impact van Covid-19 op het menselijk kapitaal in organisaties
De coronacrisis heeft organisaties verplicht om op zoek te gaan naar andere manieren van werken, en werknemers hebben de voorbije maanden een groot aanpassingsvermogen getoond. Welke lessen trekken we hieruit voor de toekomst van werk? En wat betekent dit voor duurzame loopbanen? Sinds april 2020 bevragen we hierover regelmatig werkgevers en recent ook werknemers.
Duurzame loopbaantrajecten
Het doel van dit project is om duurzame loopbaantrajecten te ontrafelen. Hoe ontwikkelen deze loopbanen zich? Welke verschillende carrièrepaden kunnen we daarin ontwaren?
Baanbrekende Werkgever
De Lijn, Antwerp Management School en Jobat lanceren samen het charter Baanbrekende Werkgever. Dit charter geeft organisaties een kader en extra stimulans om het hybride werken en de nieuwe mobiliteit te verankeren in een beleid waarbij de medewerker centraal staat.
Participatiebarometer
De coronawerkplek vergroot niet alleen de fysieke maar ook de sociale afstand. Vond je vóór corona nog vlot de weg in je bedrijf om ideeën te spuien of feedback te geven, dan voel je je vandaag misschien meer geremd. Door het vele thuiswerken ontstaat het risico dat je minder spontaan van je laat horen. De informele koffiemomenten vallen weg, waardoor het moeilijker wordt om beslissingen van je leidinggevende of je collega’s open te bespreken. Je zwijgt daarom liever, ook al ben je niet akkoord.
Welt: Wendbare loopbanen voor elk talent
Welt zet in op een toekomstgericht HR-beleid. Via analyse, expertise en ervaringsuitwisseling gaan we aan de slag om optimale duurzame loopbanen te creëren en te faciliteren binnen ondernemingen. Zo haal je het potentieel uit elk talent!
Impact van opleidingen in bedrijven
Hoe en waarom slagen werknemers erin om geleerde sociale vaardigheden (soft skills) van een opleiding over te dragen naar de werkplek?
CARST: Een stakeholderperspectief op duurzame loopbanen
Met het interuniversitaire onderzoeksproject EOS-CARST willen we meer inzicht krijgen in de manier waarop loopbaanmanagement op organisatie- en individueel niveau kan leiden tot duurzame loopbanen. We gebruiken daarbij een meervoudig stakeholderperspectief.
Mijn talenten. Voor diversiteit.
Ondersteuning van de tewerkstelling van mensen met een verstandelijke beperking.
JUMP-LAB
In dit project onderzoeken we welke factoren ervoor kunnen zorgen dat laaggeschoolde en ongeschoolde jongeren uit een arbeidsmarkt van lage lonen kunnen springen.
AMoS
Met het AMoS-project willen we NEET-jongeren in regio Gent bereiken en proberen te activeren via commerciële technieken van online marketing, zoals een mix van advertenties, stories en filmpjes, aangepast aan hun leefwereld.
Open hiring
Open Hiring® houdt in dat je gewoon aan de slag gaat als je wilt werken. Zonder sollicitatiegesprek, CV of bemoeienis van de overheid.
Re-integratie na burn-out
De maatschappelijke uitdaging die we met dit project willen aanpakken is de re-integratie van werkenden na een burn-out. Het onderzoek focust zich op de hefbomen en succesfactoren voor een geslaagde werkhervatting.
Loopbanen in Innovatieve Arbeidsorganisaties
ESF project ‘Innovatie door Exploratie: Onderzoek naar de impact van de kanteling naar een Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO) op de loopbanen van medewerkers, en ontwikkeling van een interventie die medewerkers in IAO moet ondersteunen in hun loopbanen.
Co-sourcing als oplossing tot langer werken?
Onderzoek naar de mogelijkheden en kritische succesfactoren van co-sourcing als oplossing voor langere en duurzame loopbanen.
Onderzoek naar werkomgeving & productiviteit voor NNOFCARE
Onderzoek naar de relatie tussen werkomgeving en productiviteit en welzijn van werknemers.
Impactevaluatie ESF-interventies “Anders Organiseren”
Studie naar de impact van de kanteling naar een Innovatieve Arbeidsorganisatie, in het kader van de ESF “Anders Organiseren” projecten.
ID@Work: de weg naar inclusief werk
ID@Work is een wetenschappelijk project van Antwerp Management School en HEC Liège rond inclusie van werknemers met een verstandelijke handicap in het normaal economisch circuit.
ICOMflex
Met het project ICOMflex wilden we de vraag en het aanbod van telewerk-mogelijkheden in Vlaanderen ondersteunen. Dit door enerzijds bewustzijn te creëren over de mogelijkheden die telewerken biedt en anderzijds door de methodes en kennis te leveren die noodzakelijk zijn om flexwerken in de praktijk om te zetten.