december 16, 2020
Businessscholen op de barricades voor duurzaamheid
Lancering van de Leerstoel Managementonderwijs voor Duurzaamheid
Tijdens de coronacrisis zijn businessscholen net als iedereen overgeschakeld op onlineonderwijs. Ze zijn ook gestart met opleidingsprogramma’s om bedrijven weerbaarder te maken of doen onderzoek naar de impact van de coronacrisis. Maar dat is bijlange niet genoeg, volgens de Leerstoel Managementonderwijs voor Duurzaamheid van Antwerp Management School en Breda University of Applied Sciences, die op 15 januari officieel werd gelanceerd. Businessscholen moeten voortaan op de barricades voor acties die de wereld écht duurzaam helpen maken.
Concepten als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Green Growth of de deeleconomie hebben wereldwijd heel wat in beweging gezet. Maar ondanks alle inspanningen zijn we vijf jaar na het lanceren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s) nog niet veel verder, integendeel. De situatie op het vlak van klimaat, biodiversiteit, enz. is dramatisch. Dat heeft de coronacrisis eens te meer pijnlijk duidelijk gemaakt. Dit is dus niet het moment voor gejubel over de mogelijkheden van technologie. Het is evenmin het moment voor een gelaten ‘het is toch allemaal om zeep’-houding.
Het is wél hoogtijd voor realisme, pleiten dr. Lars Moratis en dr. ir. Frans Melissen, houders van de Leerstoel Managementonderwijs voor Duurzaamheid. Deze unieke samenwerking tussen Antwerp Management School en Breda University of Applied Sciences wil een lans breken voor een managementonderwijs dat niet langer deel van het probleem, maar een substantieel deel van de opleiding is. Wereldwijd zijn er meer dan 16.000 businessscholen, die elk jaar samen miljoenen studenten opleiden. Dit zijn miljoenen kansen om de balans in de positieve richting te doen kantelen.
Maar dan moet managementonderwijs wel verder durven gaan dan het puur klaarstomen van managers. De leerstoelhouders zien alvast drie cruciale taken: “Managementonderwijs moet kritische studies realiseren, die de bestaande socio-economische systemen, verhoudingen en veronderstellingen ten gronde in vraag durven stellen. We moeten als businessscholen ook de morele verbeelding aanmoedigen: studenten stimuleren om heel nieuwe methoden te bedenken voor de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. En tot slot mogen we niet aan de zijlijn blijven staan. Onderwijs is niet ‘neutraal’, we moeten activisme omarmen. Een activisme dat er niet op gericht is om één issue aan te pakken, maar de systemen die ons geleid hebben tot waar we nu zijn.”
De inauguratieceremonie mocht alvast op internationale belangstelling rekenen. Heel wat businessscholen die de ‘Principles for Responsible Management Education’ van de Verenigde Naties ondertekenden, waren aanwezig. De onlineceremonie werd afgesloten met een unieke inauguratievideo die samen met studenten werd gemaakt en ‘onzacht’ deed nadenken over welk soort voorouders wij straks voor de toekomstige generaties willen zijn. Daarmee is meteen de toon gezet van de Leerstoel Managementonderwijs voor Duurzaamheid: het kritisch verkennen van wegen om van managementonderwijs een echte actor van duurzaamheid te maken.
Bekijk hier de video van de inaugurale rede van dr. Lars Moratis en dr. ir. Frans Melissen, houders van de Leerstoel Managementonderwijs voor Duurzaamheid:
De Leerstoel Managementonderwijs voor Duurzaamheid is een initiatief van Antwerp Management School en Breda University of Applied Sciences, ondersteund door Achmea, AgroFair, Antwerp World Diamond Centre, Aquafin, AXA, bol.com, CELTH, D&B The Facility Group, Damen, DNS Belgium, DHL, Indaver, PwC, VITO en ZNA.
Perscontact:
Anja Tys, Corporate Branding & Communication AMS, T+32 486 494 387, anja.tys@ams.ac.be