Hittestress
Boven een bepaalde waarde kunnen hoge temperaturen leiden tot hittestress*. Hittestress wordt veroorzaakt door oververhitting van het lichaam en uit zich in diverse lichamelijke en mentale klachten, zoals hoofdpijn, krampen, duizeligheid of agressie. In zeer ernstige gevallen kan hittestress zelfs de dood tot gevolg hebben. Voor mensen die tijdens het werk aan hittestress lijden, is bovendien ook het risico op werkongevallen groter.
Sommige werknemers zijn meer vatbaar voor hittestress door de aard en omstandigheden van hun werk. Onderzoek wijst op vijf factoren die het risico vergroten:
- fysieke en gezondheidskenmerken,
- fysieke arbeid verrichten,
- de werkomgeving,
- het werkschema,
- beschermende kledij die weinig ventileert (Horie 2013; Morabito et al. 2021).
Warme temperaturen hebben daarnaast ook impact op de fysieke en mentale capaciteiten van werknemers. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsveiligheid, maar ook voor de productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat 30% van werknemers die tijdens een shift aan hittestress leiden productiviteitsverlies ervaren, en dat dit verlies gradueel toeneemt voor elke graadstijging boven 24°C WBGT*(Borg et al. 2021; Flouris et al. 2018). Onderzoek schat in dat de globale economische kost van dit productiviteitsverlies groter is dan die van alle andere disrupties veroorzaakt door klimaatverandering (Morabito et al. 2021).