Die risico's blijven niet beperkt tot de technologie: er ontstaan nieuwe uitdagingen doordat teams die verspreid werken, moeten samenwerken om steeds sneller waarde te kunnen leveren door een kortere marktintroductietijd. Er onstaan smart cities en de maatschappij krijgt een holistischer visie op hoe zulke hightech ontwikkelingen dienen geregeld te worden. Nieuwe risico's ontstaan ook vanuit het perspectief van cybersecurity: wie beschermt onze digitale soevereiniteit en ons "digitale erfgoed"? Technologie is niet langer een domein dat in mysterie is gehuld, integendeel, het is een essentiële bedrijfsdiscipline geworden die niet meer weg te denken valt. Overal ter wereld hebben business schools cybersecurity in hun curricula omdat functies in dit domein in opmars zijn, en omdat HR-professionals nieuw inzicht en begrip voor deze veranderende rollen moeten ontwikkelen. Het is een discipline die ook de aandacht trekt van analisten en bestuursraden.
Tijdens het begeleiden van masterprojecten bij AMS ontdek ik vaak getalenteerde mensen die een grote impact kunnen hebben in hun expertisegebied. Tijdens de opleiding 2018-2020 had ik de eer om 4 getalenteerde professionals te begeleiden in hun onderzoek naar Digitale Platforms, Distributed Agile en Softwareontwikkeling: Maria Chtepen, Dennis Verslegers, Tapan Kumar en Yves Vanderbeken. Hun werk onderscheidt zich door het uitgebreide literatuuronderzoek in de academische wereld, evenals praktijkgerichte publicaties, wat kan bijdragen tot nieuwe strategieën voor de aanpak van het probleem van de beveiliging van digitale industrieën. Naast de uitgebreide literatuurstudie, slaagden zij er alle 4 in om artefacten te ontwikkelen die bedrijfsleiders kunnen gebruiken voor de verbetering van:
- Het ontwerp en de opbouw van digitale platform-georiënteerde bedrijven;
- Werkwijzen in globaal gedistribueerde Agile teams (dit lijkt belangrijker tijdens lockdowns);
- Software architectuur pijplijn die audits doorstaat en datalekken/hacks overleeft;
- Methodes voor het beveiligen van de technologiestack in CD Pipelines om veilige software te garanderen.
Samen met deze 4 alumni heb ik een nieuw onderzoeksboek geschreven dat zich buigt over de substantiële problemen die zich voordoen als een organisatie een transformatie ondergaat door het introduceren van een API-gebaseerd platformmodel. Het biedt uitgebreide benaderingswijzen van ontwerpgericht wetenschappelijk onderzoek van ons vijven om enerzijds het probleem diepgaand te bestuderen en anderzijds pragmatische oplossingen te bieden die zowel nuttig kunnen zijn voor de academische wereld als voor vakmensen. Elk onderdeel bestudeert de status-quo en hedendaagse uitdagingen. Daarnaast worden er kernsuccesfactoren en benaderingswijzen geformuleerd die zowel door academische onderzoekers als door bedrijven kunnen worden gebruikt. Het boek is opgedeeld in de volgende thematische hoofdstukken: