Medewerkers die een mentor hebben, bouwen vlotter hun loopbaan uit, zowel verticaal als horizontaal. Ze worden uitgedaagd, krijgen visibiliteit, genieten bescherming en kunnen steevast bij iemand terecht. Op psychosociaal vlak voelen die medewerkers zich beter, ze zijn zelfredzamer en psychologisch staan ze sterker. Zo merkt Koen Marichal. In 2011 werkte hij mee aan een onderzoek met het toenmalige VMA: ‘Jonge Managers – Wijze Mentors’. Jonge managers werden samengebracht met topmanagers als Karel Vinck, Tony Mary, Wouter Torfs en Frank Van Massenhove.
“Als een jong iemand kan praten met een Karel Vinck of een Wouter Torfs, dan gaat er een wereld open. Dat verschil in leefwereld is belangrijk.”
Marichal verwijst naar diverse onderzoeken die aantonen dat mentoring positieve effecten heeft op de loopbaan en het psychosociaal welzijn. Het blijkt ook een belangrijke krachtbron van informeel leiderschap. Volgens Marichal past het ook prima bij de nieuwe ideeën rond leiderschap. Hij linkt kenmerken van mentorschap aan een aantal leiderschapsstijlen, zoals dienend leiderschap, waar een mentor ten dienste staat in functie van persoonlijke groei.
“Andere kenmerken, zoals het aanmoedigen van zelfredzaamheid en participatief beslissen, typeren empowering leiderschap”, voegt Marichal eraan toe. “Transformationeel leiderschap zet ook in op een ontwikkelingsgerichte mindset en het intrinsiek motiveren. Organisaties die kiezen voor dat soort leiderschap, organiseren dat niet formeel, omdat daar juist verwacht wordt dat iedere leider ook een soort mentor is.”