Icon info
NL
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/inzichten
Inzichten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/blog/fruit-en-yoga-mogen-niet-slechts-vinkjes-zijn-op-een-checklist-in-welzijnsbeleid
Fruit en yoga mogen niet slechts vinkjes zijn op…
Terug naar overzicht
Fruit en yoga wellbeing
Human Resources
Welzijn

Fruit en yoga mogen niet slechts vinkjes zijn op een checklist in welzijnsbeleid

Het is cruciaal dat welzijnsbeleid holistisch wordt benaderd, waarbij fruit en yoga slechts een deel zijn van een bredere cultuur van welzijn en zorg voor werknemers.
Kathleen Vangronsvelt
door Kathleen Vangronsvelt, PhD | 10 mei 2024
Share on
Fruit en yoga wellbeing

Welzijn op het werk wordt gezien als een dynamisch continuüm. Gedurende onze loopbaan schommelen we tussen piekmomenten, waarin we ons op ons best voelen en optimale prestaties leveren, en dalen, waarin zelfs kleine taken overweldigend kunnen lijken en ons welzijn kan worden aangetast. Organisaties streven ernaar om deze mindere periodes zo kort mogelijk te houden of zelfs helemaal te voorkomen. Daarom ondernemen ze initiatieven om de groei en het welzijn van hun werknemers te bevorderen.

Het aanbieden van een fruitmand? Zeker. Een collega die in yogakleding een uurtje de cafetaria inneemt? Zeker weten. Een pingpongtafel in de kelder? Zeker, zelfs driedubbel check.



Als voorzieningen, zoals fruit en fitnessinitiatieven, deel uitmaken van een breder verhaal waarin werknemers het impliciete signaal krijgen dat ze worden gezien en gewaardeerd, dan hebben ze een diepgaande betekenis.

Kathleen Vangronsvelt

— Kathleen Vangronsvelt, expert welzijnsbeleid


"Als deze voorzieningen, zoals fruit en fitnessinitiatieven, deel uitmaken van een breder verhaal waarin werknemers het impliciete signaal krijgen dat ze worden gezien en gewaardeerd, dan hebben ze een diepgaande betekenis," legt Kathleen Vangronsvelt uit, professor in HR- en organisatiemanagement. Echter, als deze initiatieven alleen dienen om een checklist af te vinken, dan is dat niet voldoende.

Het is dus niet alleen de aanwezigheid van deze voorzieningen die telt, maar ook de context waarin ze worden aangeboden. Het gaat erom dat werknemers zich gewaardeerd voelen en dat deze initiatieven bijdragen aan een cultuur van welzijn en betrokkenheid binnen de organisatie.

Dit artikel verscheen o.a. eerder in De Morgen en Trends.

Wil jij dat jouw welzijnsinitiatieven wel het gewenste resultaat opleveren en dat het totaalkaartje klopt? Schrijf je dan in voor het gratis webinar “Welzijnsbeleid is meer dan fruit en yoga” op woensdag 22 mei 2024.

Deel artikel

Over deze auteur

Related content

Boogkeers campus AMS management school