Icon info
NL
Drinks boogkeers
https://website2019-php82-0112537a4afa.deltablue.io/nl
Home
https://website2019-php82-0112537a4afa.deltablue.io/nl/nieuws
Nieuws
https://website2019-php82-0112537a4afa.deltablue.io/nl/nieuws/ams-boogkeers-en-de-buren
AMS Boogkeers en de buren

september 13, 2016

AMS Boogkeers en de buren

AMS organiseerde een buurtborrel voor bedrijven en bewoners van het Mechelseplein, waar AMS zich in 2018 aan de Boogkeers zal vestigen. “De nieuwe locatie maakt het noodzakelijk om gebruik te maken van de omliggende faciliteiten, maar de manier waarop Antwerp Management School duurzame relaties met de buurt centraal stelt, is wel uniek.”, aldus Frédéric Van Steene van HUB architecten.

Is deze locatie ‘op de groei gekocht’?

De huidige site is niet veel kleiner dan deze site, alleen is de invulling anders. Deze site is efficiënter opgebouwd en in die zin zit er wel groei op. Het zit hem niet in de vierkante meters, maar in het gebruik van de vierkante meters. Natuurlijk zitten we hier wel met een volledig nieuw gebouw, wat niet het geval is voor het gebouw aan de Sint-Jacobsmarkt. Hier moeten we niet inboeten op efficiëntie, dat is optimaal. Een van de grote verschillen met de Sint-Jacobsmarkt is dat je daar duidelijk een deel vooraan en een deel achteraan hebt. Daardoor heb je personeel en docenten die elkaar niet tegenkomen.

Wat hier eigenlijk gebeurd is, is dat de hele organisatie horizontaal is opgebouwd. Met beneden de foyer, de inkomsthal, vergaderlokalen en wat klaslokalen alsook de program managers van de fulltime masters. Op de eerste verdieping is er de cafetaria centraal tegen en dan als links en rechts worden klaslokalen met program managers van de executive masters gecombineerd. Daarboven heb je dan een laag met klaslokalen links en rechts en meer flexibele ruimten. Dit wil zeggen dat personeel meer door elkaar zit.

Een monument en een moderne kant anderzijds, geeft dat moeilijkheden in het ontwerp?

Dat is het interessante. In de Lange Gasthuisstraat zitten we echt met monument, het geklasseerde en hier op de hoek staat het pand dat op de inventaris staat. D.w.z. dat het niet beschermd is maar de alle plannen moeten voorgelegd worden, vooral voor de buitenzij. Je hebt daar dus al meer vrijheid. Bij monumentenzorg begrijpen ze ook wel dat die gebouwen beter gebruikt kunnen blijven en dus kunnen kleine veranderingen wel doorgevoerd worden. Daar hebben we ook niet veel problemen mee gehad.

Hebben jullie al reacties gekregen van buurtbewoners of omliggende bedrijven?

We hebben al met meerdere partijen in de buurt samengezeten. Ik denk dat de meesten wel positief zijn. Dit door het feit dat zo’n grote site een managementschool wordt en niet weer een of ander commercieel of residentieel project. Het zijn allemaal mensen die al eens gestudeerd hebben en het echt doen omdat ze zich willen specialiseren. Serieuze mensen, dus. Dat lijkt geapprecieerd te worden. De buurt kan ook meegenieten van de binnenruimte die niet volgebouwd staat.

Voor de ontwikkeling van het project zelf hebben we vooral met de stad zelf moeten overleggen om te checken naar vergunbaarheid. Dit is met stedenbouw. Zij hebben uiteindelijk alle richtlijnen vastgelegd. De gesprekken met de buurtbewoners zijn altijd meer inhoudelijk geweest.

Hoe zit het met parkeergelegenheid?

De bedoeling is dat er zo weinig mogelijk mensen met de wagen komen. Daar is een duidelijk engagement van de school, het reduceren van het wagengebruik. En voor zij die toch met de wagen willen komen… Wat er nu rond parking gezegd wordt is dat dit enerzijds zichzelf moet regelen omdat er een gebrek is aan parkeerplaats. Anderzijds gaan we dankzij de technologische vooruitgang wel gemakkelijker een beeld geschetst krijgen van het aantal parkeerplaatsen, of deze gereserveerd kunnen worden, waar parkeerplaats te zoeken.

Het ecosysteem, de duurzame relatie met de buurt, is een belangrijk facet van dit project. Is het dat altijd of is dat typerend voor AMS?

Ik denk dat het wel typerend is voor dit project. Het was hier al heel snel duidelijk dat de ruimte die voor handen is, dat die niet kan toelaten om alle wensen te vervullen. De site laat dat niet toe. We kwamen dus tot de conclusie dat we gebruik moesten maken van de infrastructuur die hierrond is. Ik denk dat dat ecosysteem en samenwerking verder moeten gaan. Bvb. een samenwerking met Startup Village, waarmee de link snel gelegd is. Of met De Studio voor fietsstallingen.

Als het gebouw helemaal af en in gebruik is, wanneer zou jullie architectenbureau zeggen: “dit project is geslaagd”?

Ik denk dat we dat vooral zullen in het gebruik. Als je het gevoel hebt dat alle ruimtes gebruikt worden en dat er nog inventief met ruimtes kan worden omgegaan, als er geen dode hoeken vallen, … Maar als mensen er zelf mee aan de slag kunnen en ieder zijn ding doet, dan is het geslaagd.

Boogkeers campus AMS management school

Registreer voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates over het topic van jouw keuze.

Learn More